De Zwolse Tippelaars
Opgericht 24 maart 1941 te Zwolle


Welkom

Welkom op de website van wandelsportvereniging ‘De Zwolse Tippelaars’. Behalve actief deelnemen aan wandeltochten in het hele land organiseren wij - samen met de andere Zwolse wandelvereniging - ook zelf wandeltochten. Surft u rustig rond op onze website om zo een beeld te krijgen van onze vereniging.

Komende activiteitenNieuws

Graag brengen wij u op de hoogte van actualiteiten binnen onze vereniging!


Terug naar overzicht

22-03-2024

jubilarissen bij ALV

Bij de jaarlijkse ALV zijn er 2 gejubileerd 70 jaar lid ,
Sien sluiter v Essen en Hans Edelenbos Vanhartelijk gefeliciteerd.

Edelenbos en Sluiter onlosmakelijk verbonden aan de Zwolse Tippelaars
Hans Edelenbos (78) en Sien Sluiter (82) stonden vorige week weer in het middelpunt van de belangstelling. Tien jaar nadat ze beide werden benoemd tot lid van verdienste van De Zwolse Tippelaars was het weer feest voor het tweetal, omdat ze al zeventig jaar lid zijn van de wandelvereniging.

Het is best bijzonder. Dat je op 7-jarige leeftijd al lid wordt van een wandelvereniging. De 78-jarige Hans Edelenbos deed dat in 1953. Samen met Sien Sluiter schreef hij zich in als lid. Sluiter was toen 11 jaar. “In 1953 begonnen we met wandelen. De eerste tocht was in Hattem. Een half jaar later werd binnen de Tippelaars een juniorenafdeling opgericht”, aldus Edelenbos. “We hadden eerst een kleine groep junioren, maar dat werd geleidelijk uitgebouwd. De Tippelaars groeide uit tot één grote familie.” Alle leden liepen in een blauw-wit uniform. De vrouwen droegen een rok. In die tijd werd er in groepen meegedaan aan wedstrijden. Ook deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse stond diverse keren op het programma. “Toen had je veel meer militairen en was het nog niet zo massaal. Zo’n 12.000 deelnemers. Nu zijn dat er zo’n 45.000. Ik heb ook meegedaan toen Prins Claus meeliep”, vertelt Edelenbos enthousiast.

In die tijd waren de Zwolse Tippelaars ook aanwezig bij diverse wandeltochten. “Dan gingen we met twee bussen naar Enschede, Eerbeek en Loenen. Nu doen we dat nog wel, maar mag je blij zijn als je dertig man hebt”, aldus voorzitter Hilly Breunis van de Zwolse Tippelaars.

De glorietijd van de wandelvereniging was in de jaren zeventig en tachtig. “Toen zaten we wel over de honderd leden.Dat was een geweldige periode”, aldus Edelenbos. “Kinderen werden als het ware bij ons gedumpt. Als een wandeltocht dan niet doorging, had je wel een probleem. Dan zat je met al die kinderen”, vervolgt Breunis. In deze bloeitijd van de Zwolse Tippelaars kwam 60 procent van de leden uit de Kamperpoort. Halverwege de jaren negentig kwam er een kentering. “Het groepswandelen was voorbij. Toen zijn wel mensen afgehaakt. Ook door vergrijzing is het aantal leden flink gedaald”, aldus Breunis. Nu heeft de wandelvereniging nog ruim vijftig leden. “Eigenlijk zouden we meer leden moeten hebben. Momenteel wordt er veel gewandeld, maar dat gebeurt veelal via GPS. Je hoeft niet meer lid te zijn van een wandelvereniging om te wandelen.”
Hans Edelenbos en Sien Sluiter peinzen er niet over om te stoppen bij de Zwolse Tippelaars. Ze zijn trots dat ze al 70 jaar lid zijn. En de Zwolse Tippelaars is meer dan wandelen. “Mensen vragen me wel eens waarom we nog een clubhuis hebben. Om langs te tafels te lopen”, krijg ik dan gekscherend te horen. Nee, dat is voor de andere activiteiten die we organiseren naast het wandelen, zoals een paasbrunch en kaarten. Dat is nodig om de vereniging aantrekkelijk te houden”, besluit Breunis.

 20240319_203657.jpg
 20240319_203721.jpg
 20240319_203557.jpg


Terug naar overzicht
Clubblad

Op uw gemak nog eens alle nieuwtjes en actualiteiten binnen onze vereniging nalezen? Dat kan in ons maandelijkse clubblad! Bekijk hier alle clubbladen!


Over ons

 

Onze wandelvereniging kent een rijke geschiedenis en is allerminst onbekend in Zwolle.

 


Evenementen

Regelmatig vinden er wandeltochten en andere evenementen plaats binnen onze vereniging.
Raadpleeg onze evenementen agenda hier!


Fotoalbums

Onze activiteiten in beeld! Bekijk diverse fotoalbums op onze website!

50+ Wandelingen


Wijz daagt senioren uit om te gaan wandelen! De Zwolse Tippelaars steunt dit initiatief! Klik hier voor het programma van Wijz!
De Zwolse Tippelaars